14 жовтня - три важливих свята українського народу

02.10.2018 13:59


Покрова Пресвятої Богородиці. В Україні це велие народне свято, але з особливою повагою до нього ставилися  запорізькі козаки. На честь Покрови будували церкви, перед походами молилися святій покровительці й захисниці, щоб вона допомагала їм у боях з ворогами. Вирушаючи човнами в море, козаки брали з собою ікону Матері Божої ( а Покрова і є її прообразом), щоб вона оберігала їх у нелегкій дорозі.

    Свято це вперше виникло в Греції. Коли на Константинополь напали вороги й узяли місто в облогу, мешканці зібралися в церкві, щоб вимолити Боже благословення. Опівночі над ними зненацька з’явилася Мати Божа і підняла над головами людей омофор – вишите церковне покривало. Це був своєрідний знак, який символізував перемогу. Звідси й пішла назва – Покрова.

    Саме ця біла Покрова і стала своєрідним оберегом України.

         14 жовтня в Україні відзначають ще й День українського козацтва та День захисника України. Це дуже важливі свята для нашого народу.

    Козацтво відіграло вирішальну роль у становленні нашої держави. Його історичне значення важко переоцінити.

    Основним завданням козаків була боротьба з турками, татарами, поляками, які зазіхали на українські землі. Козаки дуже успішно справлялися зі своїми історично важливими завданнями, захищаючи не тільки Україну, але і всю Європу від войовничої Туреччини, рятували з полону християн, проданих у рабство, здобували багатства. Розташовувалися козацькі табори на острові Мала Хортиця, за Дніпровськими порогами. Так і виникла назва «Запорізька Січ».

    Народні пісні й інші фольклорні твори оспівують першого козацького ватажка – Байду. Його справжнє ім’я – Дмитро Вишневецький.  Не менш відомими  та уславленими в народній творчості були й Павло Полуботок, Іван Підкова, Самійло Кішка, Іван Мазепа та багато інших козацьких ватажків.

    Запорозька Січ  проіснувала більш як двісті років. Але  найвідомішим представником козацької верхівки був Богдан Хмельницький. Саме він очолив у 1648 році визвольну війну українського народу, війну справедливу, метою якої було здобуття незалежності.

    Підтримуючи історичну традицію вшанування українського війська саме на Покрову, Президент України Петро Порошенко в 2014 році підписав Указ про відзначення 14 жовтня Дня захисника України.

    В цей день вся Україна згадуватиме тих, хто причетний до високого звання захисника Вітчизни: від вкритих сивиною і увінчаних нагородами фронтовиків, до воїнів нашого сьогодення, мужніх патріотів, які відстоюють незалежність і територіальну цілісність нашої держави.


 

—————

Назад