День Перемоги

29.04.2015 18:08

        День Перемоги – 9 травня – всенародне свято, встановлене Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року в  ознаменування перемоги Радянського Союзу над фашистською Німеччиною у Великій Вітчизняній війні.

         Велика Вітчизняна війна радянського народу проти німецько-фашистських загарбників була складовою Другої світової війни,найбільшої і найкривавішої війни на нашій планеті. Битви йшли на території країн Європи, Азії та Африки, на неосяжних морських та океанських просторах. Армії сторін, що воювали, нараховували понад 110 млн. чол. Війна забрала понад 50 млн. життів.

         Понад сорок місяців – із червня 1941-го по жовтень 1944-го війна палахкотіла на українській землі.

         Україна зазнала страшних втрат. Нацисти закатували близько 5,5 млн. цивільних,1367 тис. військових бранців, 3,5 млн. осіб загинуло під час бойових дій;близько 2,5 мільйонів юнаків і дівчат було примусово вивезено на каторжні роботи до Німеччини. Вщент було зруйновано численні міста, села, заводи, фабрики. Трагічну долю стертої з лиця землі білоруської Хатині розділили 97 українських сіл на Волині, 32 – у Житомирській, по 21 – у Сумській та Чернігівській областях, 17- на Київщині. Без притулку і засобів до існування залишилося понад 10 мільйонів українських громадян. 

         Немає жодної родини, яку б війна обійшла стороною. У кожній з них є ті, хто воювали або ті, хто працювали в тилу, щоб забезпечити солдатів їжею й одягом, зброєю, танками, літаками…
        В українському законодавстві День Перемоги визначається як день «торжества безсмертного подвигу народу — переможця над фашизмом, всенародної пам'яті про його боротьбу за свободу і незалежність Батьківщини».

        Цього дня весь народ вшановує героїв війни. Прийнято бувати на місцях битв, покладати вінки до меморіалів пам’яті та могил полеглих воїнів, організовувати зустрічі з ветеранами війни, присвячувати їм концерти…

        Юний друже! Якщо поруч з тобою живе ветеран Великої Вітчизняної війни обов’язково привітай його зі святом Перемоги,  і надалі  також не обділяй його своєю увагою.

                   Пам'ятайте, друзі, цих людей довіку,

                   Тих, хто повернувся і поліг в боях.

                  І вклонімось всі ми низько до землі їм,

                  Квітами устелим їх тернистий шлях.

 

 

—————

Назад