День соборності України в районній бібліотеці для дітей

22.01.2015 12:59

Історична виставка-бесіда

"І обнялися береги одного, вічного народу!"

    Тривалий час українські землі були розділені кордонами двох імперій. Однак українці мріяли про єдність та власну державу. 1917 року вибухнула Українська революція, в результаті якої постала Українська Народна Республіка. За рік утворилася і Західноукраїнська Народна Республіка. 22 січня 1919 року представники обох республік ухвалили Акт Злуки – українські землі об’єдналися в єдину державу. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом - Днем Соборності.

    День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України. Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

    За свободу, незалежність єдиної соборної України віддавали свої життя, розум, таланти й горіння сердець кращі сини й доньки України. Вони вірили, що  економічне, культурне, духовне єднання  принесе силу і могуть українському народові, процвітання державі Україна.

    Але купка зажерливої «еліти», яка бачила українську землю лише як бездонну копальню для поповнення власних статків, яка постійно «годувала» свій народ брехнею, крок за кроком розхитувала нашу єдність, послаблювала запоруки свободи, досягнутої в 1991-му і закріпленої у 2005- му роках. Це використала у своїх власних інтересах влада Росії, загарбавши Крим і підтримавши сепаратиські настрої на Донбасі.

    Тому сьогодні патріоти з усіх регіонів України, представники різних національностей, віросповідань і конфесій знову відстоюють єдність і свободу України на Сході  держави. А кожен, хто любить свою рідну землю, вірить в силу духу українців, допомагає армії й сотням тисяч переселенців та продовжує стверджувати «Україна – єдина!».

Вірю в тебе, моя Україно,

Віру в твою неосяжну красу,

Знаю, усі перешкоди віднині

Ти подолаєш, як останню сльозу.

Хай розквітають у серці країни

Добрі думки, і слова, й почуття,

Хай українці будують єдину

Мира країну, і світла, й життя.

Зробимо край наш зелений-зелений,

Щоб колосились луги, і поля,

Щоб нам приносив вітер щоденно

Звістку про те, що радіє земля.

В кожній родині хай пісня лунає,

Чути завжди тільки радісний сміх,

Сонця й любові усім вистачає,

Доля щасливою буде для всіх!

 

—————

Назад