Свята, що звеличують українську культуру

15.10.2018 14:24

    

      День української писемності та мови встановлено указом Президента України Леоніда Кучми в 1997 році. Але засновано його було значно раніше - ще в 1917 році- на честь українського літописця Нестора, достойного послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, видатного письменника, автора та упорядника "Повісті минулих літ". Саме з нього, вважають дослідники, починається писемна українська мова. 

    Своє завдання він вбачав у тому, щоб сіяти добро у серці людському та доносити до нащадків сторінки з історії своєї країни. Його  "Повість минулих літ" закінчується зверненням до грядущих поколінь, які мають знати минуле, щоб творити своїми руками майбутнє.

    Преподобний Нестор прожив довге життя. Важке, подвижницьке. Мріяв про міцну державу, її самостійність. Вона у нас є. А що ми робимо для того, щоб вона була найкращою? Чи засіваємо свою землю добром, любов’ю, гарним українським словом? Чи багато читаємо книжок? Адже це та ріка, як писав Нестор-Літописець, котра є "глибинним джерелом, що напоює Всесвіт мудрістю".

    Кожен українець має знати про "Слово о полку Ігоревім", "Остромирове Євангеліє", "Пересопницьке Євангеліє" - наші найцінніші пам’ятки давньоруської літератури, "Енеїду" Івана Котляревського - перший друкований літературний твір, написаний живою народною мовою. Кожне нове покоління українців  має пам’ятати славетного Кобзаря - Тараса Шевченка, Лесю Українку, Олександра Олеся, Василя Стуса, Василя Симоненка, Миколу Вороного, Олеся Курбаса, Ліну Костенко, Дмитра Білоуса, які у важкі для нашого народу часи піднімались на захист української мови.
    Мова - один з важливих компонентів культури, її знаряддя. Мова і культура взаємно пов’язані. Мова формує культуру та разом з тим розвивається в ній.

    Можливо, саме тому з 2014 року відповідно до указу Президента України 9 листопада стали відзначати Всеукраїнський день працівників культури та  майстрів народного мистецтва разом із Днем української писемності та мови.

    В цей день вшановують людей, які формують світогляд українців, завдяки яким народжуються і зберігаються унікальні художні шедеври, незабутні мелодії і поезія, веселий танок і чарівна пісня. Це працівники музеїв і бібліотек, будинків культури і клубів, театрів і кінотеатрів, керівники та учасники художніх колективів, викладачі багатьох мистецьких закладів. Велика когорта майстрів народного мистецтва захоплює нас своєю витонченою майстерністю та неповторними витворами. Завдяки їм українська культура досі зберігає свою чистоту, самобутність, яскраву індивідуальність.

    Низький уклін працівникам, які своїм творчим вогником зігрівають серця глядачів, роблять життя жителів нашого району яскравішим, цікавішим, змістовнішим, підживлюють їх надію на краще майбутнє.


 

 

 

—————

Назад