День соборності України

15.01.2018 15:06

 

    Для жителів сучасної України цей день є важливим національним святом, його святкування супроводжується урочистостями на державному рівні.

    У цей день по всій Україні відбудеться покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань видатних діячів УНР і ЗУНР, борців за незалежність України у XX столітті, загиблих учасників Революції Гідності та антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

    З історії свята. 22 січня 1918 року Україна проголосила себе на майдані Св. Софії у Києві самостійною, вільною державою. А через рік, 22 січня 1919 року, на цьому ж майдані, було проголошено злуку всіх українських земель в одну спільну Соборну Українську державу. Проте внаслідок складної міжнародної і внутрішньої ситуації возз'єднання українських держав не було втілене у життя, і їхні адміністративні органи продовжували діяти незалежно. В Україні громадськість вперше широко відзначила день возз'єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1990 року, коли люди утворили багатокілометрові живі ланцюги між містами.

    Відзначення Дня Соборності - це наш моральний обов’язок зберегти світлу пам'ять незліченним жертвам українського народу за незалежність, самостійність та державність.

    Це свято нагадує нам, що Україна не роздільна, що немає окремої Східної і Західної України, а є  єдина Держава і ми - єдиний народ!

 

—————

Назад