14 лютого - День святого Валентина

10.02.2017 14:30

 

Любов підносить серце над землею
І робить дивовижні чудеса.
Стає людина зовсім інша з нею,
Адже в її душі живе краса!

 

    Це свято пов'язане із зворушливою і сумною історією. У III столітті н.е. римський імператор Клавдій II видав указ, що забороняв людям одружуватися. Він вважав, що шлюб утримує чоловіків удома, а їх призначення - бути хорошими солдатами і битися за Рим. Але знайшлася людина, яка, незважаючи на жорстоку заборону, потай освячувала союзи закоханих. Молодого християнського священика звали Валентин.                                                                                                    

    Виявивши ці "антидержавні" одруження, імператор повелів відправити порушника до в'язниці, а потім стратити. Перебуваючи у в'язниці, Валентин побачив доньку тюремника. Молоді люди полюбили одне одного. Перед стратою, 14 лютого 270 року, він послав дівчині коротку прощальну записку з підписом: "Від Валентина", яка згодом стала означати вічну прихильність і вірність. А дата смерті священика, що попри суворі перешкоди обручав закоханих, та так і не побачив свого щастя, навіки залишилася в пам'яті людей. Прах його похований у церкві Святого Праксідіса в Римі.

    Як все було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але безсумнівно одне - молодий християнський священик дійсно загинув в ім´я Любові. І цієї Любові було йому відпущено багато на одне його коротке життя - любов до Бога, любов до прекрасної дівчини, любов до людей взагалі, яким він допомагав і як священик, і як лікар, і як просто прекрасна людина з величезною душею, яка творить добро.                                                                                                            

    Не дивно, що про Валентина не забули й обрали заступником усіх закоханих. В XIV столітті священика Валентина канонізували — за благі діяння віднесли до числа святих.                                                                                                                  

    Відтоді День Святого Валентина активно святкується не лише в Італії, але й по всьому світі: в Америці, в Англії, Франції, Німеччині... Не так давно це свято прийшло і до нас, в Україну. Адже воно освітлює людей любов’ю і щастям, робить їх романтичними і добрими. В цей день люди стараються подарувати один одному гарні листівки з найкращими побажаннями, сердечка, «амурчиків», квіти, романтичні подаруночки, шлють електронні привітання, щоб засвідчити свою любов.

    Якщо тобі хочеться з кимсь подружитися, не важливо - з дівчинкою чи хлопчиком, але ти соромишся запропонувати свою дружбу - цей день для тебе. Напиши йому або їй листівку з пропозицією дружби та номером свого телефону. Підписувати листівку не треба. Передати її треба таємно, непомітно. Якщо тобі зателефонують, значить, хочуть дружити, а якщо ні - значить, не доля.                                                                                                                                                                            Для своїх домашніх цей день теж можна зробити повним хороших сюрпризів. Напередодні виріж з паперу, бажано червоного кольору, невеликі сердечка. Напиши на них свої побажання і визнання. Наприклад: «Любий татку, я тебе дуже люблю. Мені подобається проводити з тобою час. Давай в неділю разом підемо в зоопарк», «Улюблена бабуся, ти готуєш найсмачніші в світі млинці! У тебе золоті руки!», «Люба матусю! Ти найкрасивіша на світі! А ще ти сама добра і ніжна. Я так тебе люблю!» і т. д. 
    Ці валентинки потрібно непомітно кожному покласти в кишеню або сумочку. Або прикріпити до дзеркала у ванній. Тут тобі допоможе твоя фантазія.                                                                                                                                                                                Ти подаруєш своїм близьким не лише добрі побажання, але і гарний настрій на цілий день !

—————

Назад