20 листопада 155 років від дня народження Сельми Лагерлеф

19.11.2013 18:09

    У Токіо на території одного з мальовничих парків стоїть пам'ятник, відомий всьому світу - маленький хлопчик верхи на гусаку. Запитайте будь-якого японця, і він вам скаже, що цей малюк - Нільс, герой книжки Сельми Лагерлеф, ну а гусак - його вірний друг Мартін. 

Се́льма Лагерле́ф (20 листопада 1858—16 березня 1940) — шведська письменниця, автор художніх, історичних, краєзнавчих книг. Перша жінка-письменниця, відзначена у 1909 році Нобелівською премією з літератури. 

    … Дівчинці не виповнилося ще й трьох років, коли її розбив параліч. Сельма вижила тоді тільки стараннями бабусі й тітки, та завдяки чудесним казкам, які їй розповідали на ніч. Багато років дівчинка слухала їх, запам'ятовувала і записувала. А що ще їй залишалося робити - адже ходити вона майже не могла. Тільки в 18 років лікарі інституту в Стокгольмі повернули Сельмі можливість рухатися . Правда, кульгавість залишилася на все життя… 

    Найпопулярніша дитяча книга Лагерлеф, «Чудесна мандрівка Нільса Гольґерсона з дикими гусьми».

    Це дивовижна історія про те, як домовик перетворює злого, жорстокого та лінивого хлопчика Нільса в маленького , беззахисного чоловічка та відправляє його в подорож по Швейцарії разом зі зграєю гусей. Завдяки зустрічам і подіям під час подорожі, Нільс дізнається чимало цікавого про свою країну, свій народ. Поступово у нього прокидається доброта , він починає хвилюватися за чуже нещастя , радіти успіхам іншого , переживати чужу долю , як свою. У хлопчика з'являється здатність співпереживати , без якої людина - не людина. Захищаючи і рятуючи своїх казкових попутників , Нільс полюбив  людей , зрозумів горе своїх батьків , страждання сиріт , важке життя бідняків. З подорожі Нільс повертається справжньою людиною .

    Книга отримала визнання не тільки в Швеції, а й в усьому світі.

    Багатьох героїв Сельми Лагерлеф перенесено на кіноекран, за казкою «Дивовижна подорож Нільса …» у різних країнах знято не один мультфільм.

    

 

—————

Назад