Міжнародний день рідної мови

21.02.2017 11:17

 

   

    Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято - до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

    21 лютого - особливий день. Бо рідна мова  для кожного народу- найкоштовніший скарб. Без мови немає і народу.

    Як сказав генеральний директор ЮНЕСКО, пан Коіхіро Мацуура «Рідна мова дорога кожному з нас. Рідною мовою ми вимовляємо наші перші слова і найкраще висловлюємо наші думки. Вона є базою, на якій усі люди розвивають свою особистість з моменту свого першого подиху, і вона є тим, що підтримує нас протягом усього життя. Вона є засобом навчати повазі до самого себе, до своєї історії, до своєї культури і, головне, до інших людей з усіма їхніми особливостями».

    Одні мови розвиваються щасливо, без будь-яких перешкод. А інші з певних причин зазнають усіляких обмежень та утисків. Буває навіть, що якась мова поступово вмирає і зникає назавжди. От Міжнародний день рідної мови і закликає захищати всі мови, навіть такі , що ними говорять зовсім невеликі групи людей.

    Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей.

    Яке то щастя розмовляти,
    вслухатись в чари рідних слів!..
    Уміть писати і читати
    І дарувати щирий спів!
    Яке то щастя мати мову,
    якою писаний «Кобзар»!
    Оту святу многовікову,
    наш найдорожчий Божий дар                                                                                                                                                                                                  В. Квітневий

    Шануймо нашу рідну мову, піклуймося про неї, захищаймо, розкриваймо для себе її велич й могутню силу.
    Давайте збережемо українську мову в усій її чудовій красі для себе й наступних поколінь!

 

 

—————

Назад