Марк Твен

26.11.2015 12:50

"Можна смішити читача, але це пусте заняття,

якщо у глибині книги не лежить любов до людей...

Тільки той гумор буде жити, що виростає із правди життя"

                                                              Марк Твен

    На південному сході Сполучених Штатів, там, де ріка Міссурі впадає в Міссісіпі, недалеко від селища Флоріда 1835 року народився Семюель Клеменс (майбутній письменник Марк Твен). Селище Флоріда лежить біля містечка з гучною назвою Ганнібал, де минули його дитинство і юність і де на високім скелястім березі стоїть один з небагатьох пам'ятників літературним героям, яких створила творча фантазія письменника, двом підліткам - Тому Сойєру і Гекльберрі Фінну.

    Протягом усього свого життя Марк Твен зумів зберегти чесність, принциповість, любов до людей, незалежно від кольору їхньої шкіри. Гуморист і сатирик, він ніс людям велику віру в перемогу гуманістичних ідеалів над силами зла, обстоював своє право на критику негативних сторін дійсності в рідній країні, яку любив і хотів бачити кращою.

    Для нього саме життя стало університетом художньої майстерності. Замолоду він змінив чимало професій. Був репортером, журналістом, шукачем срібла, друкарем, лоцманом. Та з ким би не зводила його доля, він завжди залишався людиною, що свято вірила в справедливість, перемогу добра.

    Своє літературне ім'я він вибрав не випадково. В ті часи, коли він був лоцманом, на Міссісіпі не було жодного маяка, а лише буйки, які ставив сам лоцман. Заміряючи жердиною глибину ріки, він кричав своєму помічнику в рубку: «Марк твен!», тобто «мірка - два»: цей вислів у річковиків Міссісіпі означав глибину, достатню для безпечного плавання суден.

    Під псевдонімом Марк Твен з 1863 року виходило все, що друкував письменник,- і це ім'я стало гордістю і славою американського народу.

    30 листопада 2015 року - 180 років від дня народження Марка Твена.  

Більше дізнатися про життя і творчість цього письменника  можете тут

—————

Назад