Міжнародний день грамотності

07.09.2015 16:21

    Освічені громадяни є міцною опорою для держави. Тому у ХХ столітті людство всіляко дбало про поширення освіти та писемності. Ще сьогодні у світі є країни, де половина населення неписьменна. Близько 100 мільйонів дітей у світі не ходять до школи. Для боротьби із неписьменністю 1965 р. у Тегерані (Іран) була скликана Всесвітня конференція міністрів освіти. Дату початку роботи конференції - 8 вересня - ООН оголосила Міжнародним днем грамотності. 

З ЧОГО ПОЧИНАЄТЬСЯ ГРАМОТНІСТЬ ?

    Грамотність починається з уміння читати. Читати треба завжди. Якщо ви читаєте 11 сторінок на день, то ви підтримуєте ті вміння , які вже маєте. 
    Грамотність - це ще і вміння писати. Щоб писати добре, треба вчитися вільно записувати свої думки протягом 20 хвилин щоденно. Спробуйте !
    Учні іноді говорять, що вони люблять комп'ютер, а не книгу. Проте в тих країнах, де комп'ютери є у більшості шкіл та сімей (Велика Британія, США), діти стали читати більше.

 Грамотність визначає насамперед рівень освіченості і культури, зрештою – інтелекту. Лише людина, яка чітко і грамотно вміє висловлювати свою думку і на словах, і на папері, має глибоку повагу з боку інтелігентних кіл. Бути грамотним – обов’язок кожного політика, чиновника, науковця, освітянина – фактично представників усіх професій. Грамотність – це ще й те, що відрізняє нас від тварин.

    У своєму посланні Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив: "Я закликаю всі країни зробити освіту та грамотність національними пріоритетами та співпрацювати задля досягнення цих цілей. Сприяючи підвищенню рівня грамотності, ми зможемо допомогти мільйонам людей написати власну сторінку гідного життя та створити спільне майбутнє».

—————

Назад