Міжнародний день грамотності

05.09.2016 10:32

8 вересня — Міжнародний день грамотності

Грамотність - свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів.

    Однак грамотність для всіх - дітей, молоді та дорослих - ще не до кінця досягнута мета. Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

    Слово «грамотність» у широкому сенсі - це освіченість, вміння критично мислити й аналізувати інформацію. У вужчому — вміння читати і писати. А ще ми дуже часто називаємо грамотними тих людей, які пишуть без помилок.

    Друже! Якщо  час від часу в твоїх  творах, котрольних роботах чи листах трапляються помилки. то ці поради для тебе

    Шість кроків до грамотності

 1. Читай. Це — найперша і найголовніша порада. Раджу взятися за якісну художню літературу — так Ти непомітно для себе запам'ятовуватимеш правильне написання слів і розділових знаків, а ще — цікаві вислови та стилістичні прийоми.

 2. Коли сумніваєшся — зупинись. Читання хороших текстів привчить тебе до відсутності помилок. А ось коли Ти йтимеш вулицею і побачиш рекламний плакат, або ж спілкуватимешся електронною поштою зі знайомим, у якийсь момент Ти цілком можеш подумати: «Тут щось не те». Якщо Тобі впало у вічі щось дивне чи незвичне, це сигнал до того, що час попрацювати!

 3. Придбай орфографічний словник і посібники з української мови. І щойно Ти «спіткнешся», читаючи якийсь текст — одразу перевіряй, чи немає там помилки. Коли Тобі дають вивчити готове правило у школі — це одне. Коли Ти зіткнувся з проблемою і сам її вирішив — це зовсім інше.

 4. Точно так само працюй і зі власними текстами. Легка тінь сумніву — серйозна перевірка. До речі, багато хто радить обов'язково вимовляти вголос те, що Ти пишеш — це дозволить зменшити кількість орфографічних помилок. Спробуй!

 5. Навіть якщо Тобі здається, що тепер Ти пишеш правильно, не поспішай радіти: українська мова потерпає від таких явищ, як суржик і кальки з російської. Цілком можливо, що Ти вживаєш русизми, навіть гадки не маючи про це. Тому раджу попрацювати над стилістикою української мови. Придбай підручник, а в Інтернеті знайди цікаві проекти, де правильне вживання слів і виразів пояснене за допомогою чудових ілюстрацій.

 6. Не соромся попросити друга виправляти Тебе, якщо ти пишеш чи кажеш щось неправильно. До речі, Ти також можеш вказувати йому на його помилки. Взаємне вдосконалення допоможе вам стати грамотними.

 Почни сьогодні — а в День грамотності наступного року побачиш результати!

—————

Назад