Всесвітній день книги та авторського права

16.04.2018 14:26

        Всесвітній день книги та авторського права  було проголошено на 28-й сесії  ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року (Резолюція №3.18), а відзначається щорічно 23 квітня, починаючи з 1996 року.

    23 квітня — доленосна дата для світової літератури. У цей день народились такі видатні письменники, як Моріс ДрюонВолодимир НабоковАндрій КурковГригорій Тютюнник, а також померли такі літературні велетні, як Мігель де Сервантес СааведраВільям ШекспірІнка Гарсіласо де ла ВегаМихайло Коцюбинський.

    Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії (Іспанія), де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку.

     Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безоплатно роздають його відвідувачам книжкових магазинів.

    Щороку в цей день представництво ЮНЕСКО обирає місто, яке протягом року виконуватиме роль столиці книжкової індустрії.

    Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Порт-Харкорт,  Інчхон.

    2018 році історичний і культурний центр Афіни буде проголошений столицею книги. Про це повідомила голова номінаційного комітету. Періодично в Афінах проводяться культурні заходи, присвячені різним подіям у світі. І на цей раз місту належить взяти участь в події світового масштабу.
 

    Книга - це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, а й торкаємося до справжніх творчих досягнень.

    Щиро вітаємо зі святом усіх , хто читає, хто пише, хто видає та продає книжкову продукцію! 

  Нехай мудрість, закладена в рядках книг, допоможе нам врятувати наш неповторний світ від жортокості, насилля та несправедливості.

 

—————

Назад